La prima vedere, agricultura ar putea să nu pară profesia cea mai avansată din punct de vedere tehnic: imaginea agricultorului care muncește pe teren rămâne cea mai persistentă, iar pentru mulți, tehnologia fermei începe și se termină cu un tractor. Dar realitatea este departe de aceasta, iar sectorul agroalimentar este la fel ca orice altă profesie în încercarea de a profita de beneficiile pe care le poate aduce tehnologia modernă.
Urmărirea produselor alimentare printr-o aplicație, o aplicație cloud pentru a facilita agricultura de precizie sau un consilier în domeniul agriculturii digitale pentru o producție eficientă - acestea sunt doar câteva din evoluțiile interesante din domeniul agriculturii evidențiate la Summit-ul de inovare Agri 2017 desfășurat în Portugalia în perioada 11-12 octombrie, inițiative inovatoare create cu sprijinul UE prin finanțarea din politica sa agricolă comună și programul de cercetare Orizont 2020.
Agricultura de precizie a devenit centrul atenției majorității inovațiilor din acest domeniu, oferind răspunsul tehnologiei la nevoia de a produce mai mult cu mai puțin și într-un mod durabil. În termeni simpli, agricultura de precizie înseamnă utilizarea unor tehnologii precum sistemele de poziționare prin satelit pentru a îmbunătăți producția - de exemplu - prin monitorizarea culturilor și furnizarea de date cu privire la modul cel mai adecvat de a le trata pentru a crește randamentele. Monitorizarea și analizarea datelor agricole, datorită sistemelor de senzori, poate, de asemenea, să îmbunătățească gestionarea irigării pentru culturile mari consumatoare de apă, promovând astfel o agricultură durabilă. Dar cercetarea nu se limitează la sateliți și senzori. Lumea modernă este alimentată de date la fel de mult ca oricare altul, iar lipsa unor date variate și de înaltă calitate despre agricultură reprezintă o barieră potențială pentru inovare în acest domeniu. Acesta este motivul pentru care proiectul Foodie finanțat de UE a dezvoltat o platformă bazată pe cloud atât pentru datele agricole cât și pentru cele spațiale, care vizează eliminarea barierelor din calea agriculturii de precizie. Pentru majoritatea dintre noi, gândul de a fi preluați de roboți este alimentat de o multitudine de filme science fiction, dar realitatea este mult mai pozitivă.
Deși există puține șanse ca aceștia să preia lumea, roboții sunt deja proiectați pentru a ajuta fermierii să lucreze zilnic: proiectul SWEEPER finanțat de UE, de exemplu, dezvoltă un robot de sortare a ardeilor (cu siguranță ar trebui să aibă a fost numit Peter Piper?) pentru a lucra în mediul fierbinte și umed al serelor unde producătorii se luptă adesea să găsească lucrători care doresc să îndure condițiile.
În timp ce o mare parte din arta fermierului constă în a ști când este gata de recolta cultura sa - o îndemânare cu multă experiență și de multe ori transferată de la o generație la alta - necesită și o grămadă de muncă grea, verificând constant culturile și testarea manuală a pregătirii lor. Aceasta este ideea din spatele unui alt proiect finanțat de UE, VINEROBOT, un "vehicul terestru fără pilot" echipat cu senzori care pot călători prin podgorii pentru a testa dacă strugurii sunt pregătiți pentru recoltare.
Desigur, inovarea nu se referă numai la sateliți și roboți, ci și la alte modalități prin care tehnologiile digitale ajută la dezvoltarea unei profesii fundamentale a omenirii. De exemplu, stimularea cunoașterii și a inovării în agricultură, silvicultură și în zonele rurale face parte din prioritățile UE consacrate în programele sale de dezvoltare rurală, în timp ce, de asemenea, prezintă o declarație privind viitorul dezvoltării rurale, care are ca obiectiv asigurarea faptului că " întreprinderile din mediul rural, inclusiv fermierii și silvicultorii de toate tipurile și dimensiunile [...] au acces la tehnologii adecvate, la conectivitate de ultimă generație, precum și la noi instrumente de gestionare pentru a aduce beneficii economice, sociale și de mediu "(punctul 7 din declarație). Reducerea barierelor pentru a debloca oportunitățile online pe piața unică digitală este, de asemenea, una dintre cele zece priorități ale Comisiei Europene pentru perioada 2015-2019.
Sursa: https://ec.europa.eu/