Ziua Mondială a alimentelor  - 16 oct 2017
Migrația a existat întotdeauna. A fost un mijloc de reuniune a familiei, de a găsi locuri de muncă mai bune, de a avea o experiență nouă sau de a începe o viață mai bună. În 2015, numărul persoanelor care au migreat a fost de până la 1 din fiecare 7 persoane din lume. Când este o alegere, migrația poate fi o modalitate bună de a răspândi noi cunoștințe, abilități sau forță de muncă, care pot contribui la stimularea creșterii economice în diferite regiuni ale unei țări sau într-o țară nouă cu totul. Ideea este că migrația ar trebui să fie o alegere. Totuși, migrația se întâmplă și atunci când oamenii simt că singura lor opțiune de supraviețuire sau pentru o viață mai bună este să-și părăsească casele.

FAO lucrează pentru a oferi oamenilor opțiuni și pentru a aborda unele dintre aceste cauze fundamentale ale migrației, cum ar fi foametea, sărăcia și impactul schimbărilor climatice. Împreună cu asistența FAO pentru persoanele strămutate de conflicte și pentru comunitățile care le găzduiesc, aceste acțiuni sprijină familiile și mijloacele lor de trai pentru ca aceștia să poată lua propriile decizii privind plecarea de acasă.

Cine sunt migranții

Migranții pot fi fie persoane care se deplasează fie dintr-o parte a țării în alta, fie se deplasează dincolo de frontierele naționale. Persoanele care sunt nevoite să se mute într-o altă parte a țării lor din cauza conflictelor, a lipsei de resurse sau a altor probleme sunt numite persoane strămutate intern. Oamenii care trebuie să-și părăsească țara și să meargă în una nouă din cauza acestor tipuri de probleme sunt numiți refugiați.

De ce pleacă oamenii?

Oamenii s-au mutat mereu în jurul lumii în căutarea unui lucru diferit sau mai bun. Unii oameni își părăsesc locuința pentru o experiență diferită, un loc de muncă mai bun sau pentru a se reuni cu familia. Cu toate acestea, unii simt că nu au de ales pentru că nu au suficientă mâncare, nu pot face destui bani pentru a se întreține pe ei înșiși și familiile lor sau au pierdut totul. Atunci când migrația nu este o alegere, este adesea rezultatul foametei, sărăciei, impactului schimbărilor climatice sau al conflictului.

Cum ajută FAO?

FAO abordează aceste cauze fundamentale ale migrației, ajutând oamenii să construiască sau să reconstruiască mijloacele de trai. FAO face acest lucru în multe moduri: oferind agricultorilor instrumentele potrivite, învățându-i tehnicile pentru a produce mai mult cu ceea ce au, ajutând oamenii din mediul rural să acceseze bani pentru a începe activități profitabile și pentru a oferi tinerilor din mediul rural alte oportunități generatoare de venituri. De asemenea, FAO ajută la protejarea oamenilor și a mijloacelor lor de trai prin colaborarea cu partenerii săi pentru a înființa sisteme de avertizare timpurie. Cu toate acestea, atunci când dezastrele naturale sau conflictele nu pot fi evitate, FAO îi ajută pe fermieri să-și revină din punct de vedere economic, furnizând uneltele și semințele pentru a începe din nou cultivarea solului.  Acest lucru este valabil și pentru a ajuta agricultorii să răspundă efectelor schimbărilor climatice, cum ar fi secetele neprevăzute sau inundațiile. Pe termen lung, FAO ajută fermierii să adopte tehnici agricole inteligente pentru climă, cum ar fi culturile rezistente la secetă și iazurile rezistente la furtuni, care le ajută atât să se adapteze schimbărilor climatice, cât și să reducă cauzele schimbărilor climatice.

Noi toți putem ajuta

Probabil că aveți prieteni sau colegi care sunt migranți. Poate chiar tu vii dintr-o familie de migranți sau poate că ești și tu un migrant. Unul dintre cele mai faimoase genii ale tuturor timpurilor, Albert Einstein, cântăreața Shakira, și atletul olimpic Yusra Mardini, sunt doar câteva exemple ale numeroșilor binecunoscuți oameni de știință, celebrități și atleți care au fost migranți. Migranții îmbogățesc culturile și aduc noi talente țărilor noastre. Trebuie să stăm împreună în solidaritate împotriva actelor de discriminare și să invităm liderii să facă migrația sigură și corect reglementată. Indiferent cine și unde sunt, migranții merită protecție, respect, siguranță și demnitate.

Fiți Creativi! 

• Concurs de  postere (Vârsta 5- 19) - Facem apel la copii și adolescenți din întreaga lume să își folosească imaginația și să creeze un poster care să ilustreze tema Zilei Mondiale a Alimentației din acest an.

• Concurs video (Vârsta 13-19) - Puteți sugera modalități prin care să putem împiedica oamenii să simtă că nu au altă soluție decât să-și părăsească casele? Produceți un videoclip cu nu mai mult de 1 minut cu smartphone-ul sau tableta și spuneți-ne ce credeți