Comisarul Phil Hogan a deschis joi, 29 octombrie 2015, a treia şi ultima Conferinţă FEADR Fi-Compass din 2015 privind instrumentele financiare pentru agricultură şi dezvoltare rurală în Riga, Letonia. Cu o audienţă formată din funcţionari de rang înalt şi reprezentanţi ai părţilor interesate în acest sector economic, mai ales din partea statelor membre ale UE din Europa de Est, comisarul Hogan a subliniat importanţa instrumentelor financiare pentru politica agricolă comună (PAC) şi necesitatea ca cererile de investiţii ale agricultorilor să fie abordate în mod corespunzător şi să fie sprijinite prin instrumente financiare în cadrul programelor UE de dezvoltare rurală (finanţată prin FEADR). De asemenea, oficiul european a subliniat că acesta din urmă ar putea foarte bine să ia în considerare ciclurile economice şi evoluţia preţurilor în planul de rambursare. 

Plecând şi de la discuţiile avute la evenimente anterioare în acest an în Dublin şi Viena, comisarul Hogan a specificat necesitatea de a sprijini autorităţile de management în construirea de noi abordări în cheltuirea fondurilor europene pentru dezvoltare rurală precum şi beneficiile aduse din combinarea de subvenţii şi instrumente financiare compatibile cu piaţa. În acest context el a anunţat lansarea unui serviciu de coaching dedicat pentru autorităţile de management în cadrul Fi-Compass. Comisarul Hogan a mai amintit despre modelul de fond de împrumut, schemele de rambursare legate de preţ, silvicultură, studiul privind programarea instrumentelor financiare precum şi despre potenţialele oportunităţi de networking prin intermediul înfiinţării unei comunităţi web-based de experţi de la autorităţile de management. 
 
Importanţa cooperării între Comisie şi Banca Europeană de Investiţii (BEI) a fost subliniată ca element esenţial în promovarea livrării acestor produse. În remarcile de încheiere, comisarul Hogan a recunoscut interesul autorităţilor şi a părţilor direct implicate pentru instrumentele financiare, exprimându-şi convingerea că mult mai multe realizări vor fi obţinute folosind programelor de dezvoltare rurală în beneficiul fermierilor şi antreprenorilor rurali, atunci când lucrează împreună, şi de stabilire a celor mai bune practici cu privire la utilizarea instrumentelor financiare. 

Remarcile comisarului european au fost reiterat şi de către ministrul leton al Agriculturii, Janis DŪKLAVS care a prezentat punctul său de vedere cu privire la viitorul agriculturii letone şi la importanţa asigurării unei finanţări suficiente şi la timp pentru agricultori. Acest lucru a fost susţinut şi de COPA-COGECA. Evenimentul a generat discuţii aprinse pe baza unei serii de prezentări privind instrumentele financiare, care reflectă pe experienţa din diferite ţări (Bulgaria, Estonia, Ungaria, etc.), precum şi experienţa Grupului BEI în statele baltice. La acest eveniment a fost prezentată şi activitatea în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale a Asociaţiei Europeane a Instituţiilor de Garantare (AECM) prin discursul Secretarului General AECM, Katrin Strum.