Joi, 19 februarie 2015, Grupul Român pentru Investiţii şi Consultanţă (RGIC) a organizat dezbaterea cu tema ”Inovarea în contextual Parteneriatului European pentru Inovare şi al Politicii Agricole Comune 2014 -2020”. La dezbatere au participat personalităţi marcante din mediul academic şi universitar din România, reprezentanţi ai unor institute de cercetare din agricultura, ai unor patronate şi asociaţii profesionale din sectorul agricol precum şi experşi europeni din partea EU Experts de la Bruxelles. 
 
Cum e bine ştiut, în februarie 2012, Comisia Europeană propunea o serie de măsuri menite să găsească soluşi la câteva din cele mai importante probleme cu care se confruntă cetăşenii Uniunii. Printre acestea se afla şi Parteneriatul European pentru Inovare, un concept nou introdus în Strategia Europa 2020 prin inişiativa „O Uniune a inovării”. Scopul urmărit este de a aborda punctele slabe, blocajele şi obstacolele cu care se confruntă sistemul european de cercetare şi inovare şi care împiedică sau încetinesc dezvoltarea şi introducerea pe piaşă a ideilor bune. 

Prezentările susşinute la dezbaterea organizată de RGIC au arătat câteva modalităşi prin care implicarea lanşului cercetare-dezvoltare-inovare în agricultură poate contribui la obşinerea de performanşe şi bunăstare pentru fermieri, în condişiile respectării mediului înconjurător. 

Moderatorul dezbaterii, dna. Otilia Manta, Preşedinte/CEO Grupul Român pentru Investiţii şi Consultanţă a sublinat rolul Parteneriatul European pentru Inovare în agricultură atât la nivel local, cât şi regional: ”acesta este o punte de legătură între agricultură şi activitatea de cercetare şi dezvoltare. Obiectivul acestui parteneriat este asigurarea unei agriculturi bazată pe productivitate şi sustenabilitate ” 

În cadrul discuţiilor avute pe marginea acestui subiect au rezultat şi o serie de propuneri de proiecte în agricultură bazate pe inovare.