Luni, 26 noiembrie 2012, la Pensiunea Doina din Eşelniţa, judeţul Mededinţi, a avut loc workshop-ul Importanţa parteneriatelor la nivel local şi regional în dezvoltarea durabilă a zonelor rurale, organizat de ANTREC Mehedinţi, în calitate de partener, şi Asociaţia de Dezvoltare în Afaceri (ADA), în calitate de beneficiar al proiectului „Dezvoltare durabilă a resurselor umane pentru turismul rural din România" (ID 54620), cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. La eveniment au participat parteneri implicaţi în proiect, reprezentanţi ai autorităţilor locale, patroni de pensiuni si cursanti participanti la cursurile derulate in cadrul proiectului in regiunea Sud Vest. În cadrul workshop-ului a fost subliniat rolul parteneriatelor locale şi regionale, punându-se accent pe beneficiile acestui tip de colaborare şi contribuţia acestora la îndeplinirea obiectivelor proiectului. Prezentările au fost urmate de discuţii la care au participat viceprimarii din Eşelniţa şi Dubova – localităţi în care există foarte multe pensiuni turistice -, proprietari şi administratori de pensiuni din zonă, reprezentanţi ai Comunităţii Cehe, ai Administraţiei Parcului Natural Porţile de Fier, ai Asociaţiei Cazanele Dunării etc. 

 Parteneriatele contribuie la dezvoltarea reţelei multiregionale de centre de coordonare a serviciilor de dezvoltare a resurselor umane din mediul rural, precum şi la asigurarea continuităţii rezultatelor obţinute în perioada de implementare. De asemenea, a fost subliniat rolul important pe care parteneriatele încheiate în cadrul proiectului îl au pentru dezvoltarea turismului rural din această regiune deosebit de importantă în strategia de dezvoltare a turismului la nivel naţional. 

 Proiectul, care se va finaliza în ianuarie 2013, urmăreşte realizarea cursuri de formare şi perfecţionare pentru 540 de persoane din zonele rurale din regiunile Sud-Est, Sud-Muntenia şi Sud-Vest. Cursanţii, selectaţi dintr-un grup ţintă de 1500 de persoane, sunt atât angajaţi din domeniul turismului rural, cât şi şomeri sau persoane angajate în agricultura de subzistenţă, care îşi doresc să profeseze în turismul rural. Cursurile de perfecţionare sau calificare sunt organizate pentru patru meserii: administrator de pensiune turistică, cameristă, bucătar şi ospătar. În Mehedinţi s-au încheiat toate cursurile de perfecţionare, precum şi cursurile de calificare pentru meseria cameristă, urmând ca în ianuarie să se încheiere restul cursurilor de calificare.