În perioada 8 - 13 mai 2012 a avut loc o vizită de studii în insula Chios din Grecia, acţiune derulată în cadrul proiectului "Dezvoltare durabilă a resurselor umane pentru turismul rural din Romînia!" (ID 54620). Obiectivul vizat a fost transferul de bune practici şi experienţe privind diversificarea economiei rurale, promovarea egalităţii de şanse, protecţia mediului şi a patrimoniului cultural în mediul rural. 

Proiectul este implementat de Asociaţia de Dezvoltare în Afaceri (ADA) – în calitate de beneficiar, şi este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. 

Delegaţia română a fost formată din reprezentanţi ai partenerilor în proiect: Alina Pătru – ADA, Alina Mitu – RGIC Consultanţă, Alexandru Ivan – ANTREC Mehedinţi, Eduard Morar – Euro-Link Consultants. Din partea partenerilor transnaţionali, la vizită au participat: Maria Maraka, Penelope Nompilaki şi Aggeliki Skiadopoulou - GNTO (Organizaţia Naţională a Greciei pentru Turism), Anna Mironova şi Daniela Ipati – ANCE (Reţeaua Atena de Experţi Colaboratori). 

Printre obiectivele acestei acţiuni s-au numărat culegerea de informaţii la faţa locului, prin vizite concrete, cunoaşterea unor experienţe de succes în domeniul turismului rural, precum şi încheierea de parteneriate cu organizaţii similare din Grecia care să contribuie la dezvoltarea resurselor umane din mediul rural din România. 

Insula Chios se află în Marea Egee, la 7 km de coasta Turciei. Pe parcursul vizitei de studii, delegaţia română a vizitat, prin amabilitatea partenerilor GNTO şi ANCE, cele mai reprezentative regiuni ale insulei: regiunea Kampos, în sud-estul insulei, faimoasă pentru livezile de citrice; zona “satelor de mastică” din sud-vest şi regiunile muntoase din centrul şi nord-vestul insulei. 

In regiunea Kampos delegaţia română a vizitat pensiuni rurale care funcţionează în case tradiţionale, care au fost renovate, consolidate şi modernizate cu sprijin financiar guvernamental şi prin programele europene de co-finanţare, păstrând specificul arhitecturii tradiţionale (materialul de construcţie principal este piatra). Multe dintre pensiuni au livezi întinse de citrice (portocale, lămâi, mandarine), în care vizitatorii se pot plimba şi relaxa. Printre hotelurile şi pensiunile vizitate se numără: Argentikon Luxury Suites, Mouzaliko, Mavrokordatiko (clădire datată 1736), Arhodico, Pereleas Mansion (clădire datată 1640), Krini Rooms, Agiazi, Avgerinos. 

Deosebit de interesante au fost vizitele la fabrica de sucuri naturale Kampos Chios şi la Centrul Citrus Memory Scent, care cuprinde o unitate de producţie - se prelucrează fructele din livezile companiei în maxim două zile de la cules şi se transformă într-o varietate de produse: gemuri şi dulceţuri, dulciuri, conserve etc. Tot aici există muzeul Citrus memories, dedicat istoriei comunităţii din Kampos şi istoriei cultivării şi comercializării portocalelor din Chios. 

În condiţiile în care economia Greciei se află în dificultate, şomajul creşte, măsurile de austeritate s-au înăsprit, iar guvernul nu oferă asigurări că situaţia se va îmbunătăţi prea curând, tinerii din Grecia trebuie să dea dovadă de iniţiativă şi de inventivitate şi să identifice noi oportunităţi. 

 Este şi cazul câtorva tineri întreprinzători pe care i-am întâlnit pe insula Chios. Vassilis Ballas este unul dintre aceşti tineri, care a părăsit tumultul Atenei şi s-a mutat la Mesta – “satul de mastică”, unde a înfiinţat Masticulture – o agenţie de ecoturism şi activităţi culturale care îşi propune să ofere turiştilor greci şi străini nu numai cazare, ci şi să promoveze cultura, tradiţiile, obiceiurile localnicilor şi, evident, „cultura masticii”, cel mai important şi de preţ bun al zonei. Mastica este o răşină puţin opacă secretată de arbori care cresc doar în Chios, care are proprietăţi curative, o aromă specifică şi a devenit brandul principal al insulei (se vinde atât în stare naturală, cât şi în produse alimentare, alcoolice, cosmetice etc.). Printre activităţile pe care Masticulture le oferă turiştilor se numără: prânz printre arborii de mastică (se servesc numai produse locale), lecţii de gastronomie, drumeţii, wind-surfing, programe educative pentru copii etc. 

Mesta este o cetate medievală unde casele din piatră sunt lipite unele de altele, formând un labirint de străduţe înguste şi răcoroase pe care îl parcurgi trecând pe sub arcuri şi bolţi de piatră. Localnicii din Mesta, organizaţi într-o asociaţie, au beneficiat de un program de finanţare prin intermediul GNTO prin care au primit fonduri pentru a-şi transforma casele în pensiuni – a fost creată astfel o reţea de „camere de închiriat”. Un alt exemplu de tineri întreprinzători care au decis să găsească o oportunitate în mijlocul crizei şi să părăsească Atena pentru a veni la Chios să dezvolte o nouă idee de afacere sunt Nikos Csavalas şi soţia lui. Ei au înfiinţat ferma de melci Spira Farm acum un an şi deja şi-au amortizat investiţia de 80.000 de euro. Piaţa lor de desfacere este în Franţa.. 

Alte obiective vizitate includ pensiunile din satul medieval Avgonima, pensiunile din satul Volissos - unul din satele din zona muntoasă a insulei, unde este mai greu de ajuns din cauza drumului anevoios, săpat în stâncă, dar care merită efortul unei călătorii – sau crama Ariousios în Egrigoros (în extremitatea nordică a insulei). 

Dna. Otilia Manta, Manager Proiect, a subliniat importanţa acestei activităţi: “Experţii beneficiarului prezenţi la această activitate au preluat bunele practici şi know how-ul partenerilor din Grecia în domeniul turismului rural, urmând să le transmită, prin intermediul conferinţelor regionale şi naţionale din calendarul de activităţi ale proiectului, şi celorlaţi parteneri naţionali. Cum am mai declarat şi cu altă ocazie, acest transfer de bune practici din turismul rural elen poate să conducă la dezvoltarea atât a nivelului de pregătire a resurselor umane din turismul rural românesc, cât şi a calităţii asistenţei tehnice pentru investiţiile în acest turism."