Joi, 26 ianuarie 2012, ora 10.00, la Complex Herăstrău din Bucureşti are loc workshop-ul Importanţa parteneriatelor la nivel local şi regional în dezvoltarea durabilă a zonelor rurale, organizat de ANTREC România - în calitate de partener - şi SC RGIC CONSULTANŢĂ SRL – în calitate de beneficiar, în cadrul proiectului “Resursa umană, investiţie valoroasă în turismul rural românesc!” (ID 36694) Investeşte în oameni!, cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. 

Evenimentul face parte din activităţile de informare şi promovare ale proiectului, al cărui principal obiectiv este dezvoltarea resurselor umane din domeniul turismului rural. Proiectul, care a debutat în august 2009 şi se va desfăşura până în luna august a acestui an, urmăreşte realizarea de traininguri şi cursuri de formare, perfecţionare şi recalificare pentru 830 de persoane din zonele rurale din regiunile Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Muntenia şi Centru, care au fost selectate dintr-un grup-ţintă de 2030 de persoane. 

Cursanţii sunt atât angajaţi din domeniul turismului rural, cât şi şomeri sau persoane angajate în agricultura de subzistenţă, în vederea eficientizării procesului de ocupare a pieţei de muncă în meserii non-agricole. Beneficiarii vor participa la cursuri de calificare sau perfecţionare în meseriile, administrator de pensiune turistiocă, cameristă, bucătar şi ospătar. 

La workshop participă reprezentanţi ai autorităţilor locale şi ai organizaţiilor non-guvernamentale care acţionează în regiunea Sud-Muntenia şi au ca activitate principală dezvoltarea resurselor umane, precum şi actori locali ai pieţei turismului rural: proprietari de cabane şi pensiuni din regiune. 

În cadrul workshop-ului Importanţa parteneriatelor la nivel local şi regional în dezvoltarea durabilă a zonelor rurale vor fi dezbătute parteneriatele strategice pe care ANTREC România, în calitate de coordonator regional, le poate încheia cu primării, consilii judeţene, agenţii de ocupare a forţei de muncă, agenţii de turism, asociaţii de patronate, ONG-uri şi alte instituţii relevante din regiunea Sud-Muntenia. 

Pentru doamna Otilia Manta, Manager de Proiect, parteneriatele încheiate de-a lungul perioadei de implementare a proiectului reprezintă un factor de succes deosebit de important. “Parteneriatele încheiate de ANTREC România cu instituţii şi actori locali, publici şi privaţi, implicaţi în turismul local şi in dezvoltarea resurselor umane sunt extrem de utile în desfăşurarea unui proiect de amploare, cum este acesta, care urmăreşre să obţină rezultate pe termen lung. Comunicarea şi colaborarea eficientă între parteneri contribuie la îndeplinirea obiectivelor proiectului, dar şi la continuitatea pe termen lung a acestuia, pentru că astfel se formează o reţea interreginală de instituţii care are un rol important la creşterea calităţii competenţelor profesionale la nivel local şi regional."