Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti în parteneriat cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Grupul Român pentru Investiţii şi Consultanţă (RGIC) a organizat miercuri, 1 iunie 2011 la Hotel Novotel, între orele 9.00-14.00 un seminar de Agri-Business şi finanţare cu participarea unei delegaţii americane formate din specialişti din domeniul agricol şi financiar. 

Printre invitaţii americani care participă se numără Prof. Dr. Thomas I. Wahl, Director asistent pentru iniţiative globale la Universitatea Statului Dakota de Nord, Thomas J. Wollin, Director de echipamente agricole la Camera de Comerţ a Statului Dakota de Nord, precum şi reprezentanţi ai unor companii americane care operează în sectorul agricol: George Stanson, Director pentru Dezvoltarea Afacerilor pentru România, Bulgaria, Croaţia şi Serbia - CNH-CASE IH & STEYR BALKANS, Jon Engelstad, Director de vânzări internaţionale - SUPERIOR MANUFACTURING L.L.C., James Grewe, Vice-preşedinte pentru vânzări internaţionale - REINKE MANUFACTURING, Vladimir Harminc, Director regional în România - VALMONT INTERNATIONAL L.L.C. şi Charles Futrell, Director de vânzări internaţionale - HOG SLAT INC. 

Scopul evenimentului este de a promova programele agricole integrate din România în parteneriat cu furnizori de echipamente, maşini, utilaje şi tehnologii din SUA, precum AgriUStech - Programul strategic integrat de dezvoltare a fermelor de cultură vegetală din România, iniţiat de RGIC Consultanţă şi dezvoltat în parteneriat cu Serviciul Comercial al Ambasadei SUA la Bucureşti, cu asistenţa financiară a băncilor şi instituţiilor financiare internaţionale şi locale interesate de sectorul agricol. 

Obiectivul principal al programului AgriUStech este dezvoltarea fermelor de cultură vegetală din România pe o perioadă de 3 ani astfel incât să ajungă la un nivel tehnologic şi de marketing competitiv cu fermele din Uniunea Europeană. Dezvoltarea fermelor vegetale se va face utilizând echipamente şi utilaje americane şi instrumentele de finanţare ale U.S. Export-Import Bank. 

Programul evenimentului cuprinde un seminar agricol cu tema Proiecte Româneşti Agricole cu Furnizori din SUA, moderat de Doamna Otilia Manta, preşedinte RGIC şi un seminar financiar cu tema Opţiuni de instrumente financiare din SUA pentru piaţa agricolă din România. Pentru Doamna Otilia Manta, Preşedinte/CEO Grupul Român pentru Investiţii şi Consultanţă (RGIC) "acest seminar reflectă interesul pe care partea americană îl arată sectorului agricol din România, dorinţa de a colabora cu parteneri din România. Programele strategice integrate reprezintă soluţia pentru o agricultură românească de succes, competitivă, care să facă faţă provocărilor de pe piaţa europeană şi mondială. Este firesc astfel ca pentru activitatea Grupului Român pentru Investiţii şi Consultanţă (RGIC), dezvoltarea şi promovarea proiectelor strategice integrate să reprezinte un obiectiv major, compania noastră având deja experienţa unui alt proiect de acest tip, anume proiectul strategic integrat pentru sere. Cheia succesului pentru agricultura noastră stă în aceste proiecte ample, de importanţă naţională!"