Seminarul european cu tema "Agricultura de semi-subzistenta in Uniunea Europeana: situatia actuala si perspective", ce se desfasoara in perioada 13 - 15 octombrie la Sibiu, atrage atentia autoritatilor si actorilor implicati in procesul de implementare a programelor de dezvoltare rurala pentru cele aproximativ 1.200.000 ferme de semi-subzistenta existente la momentul actual in Romania. 

Subiectele abordate ofera un sprijin pentru cresterea competitivitatii acestor exploatatii agricole, facilitand si identificarea de solutii la problemele legate de tranzitie si de criza financiara mondiala. Bineinteles, se are in vedere si faptul ca, in calitate de membru in familia europeana, sectorul agricol si economia rurala romaneasca sunt expuse presiunii concurentiale a pietei unice. 

Din punct de vedere al sprijinul financiar pentru fermele agricole de semi-subzistenta, in prezent sunt active urmatoarele masuri: M 141 - "Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenta" (sprijin de 1.500 Euro pe an timp de cinci ani, buget pentru 2010: 225.000.000 Euro) si M 143 - "Furnizarea de servicii de consiliere si consultanta pentru agricultori", respectiv pentru intocmirea gratuita a planurilor de afaceri si a dosarelor pentru apromaximativ 54.000 de aplicatii pentru acecesarea Masurii 141. 

Alaturi de aspectul financiar economic, un alt factor important il constituie resursa umana. Aceasta ocupa un loc primordial atat in strategia de dezvoltare a Grupului Roman pentru Investitii si Consultanta (RGIC), cat si in proiectele pe care le deruleaza in prezent. Elocvent in acest caz este proiectul national strategic pentru dezvoltarea resursei umane din turismul rural, unde 30% din targetul de 5.000 de persoane (vizat de proiect), il reprezinta fermieri din agricultura de semi subzistenta. 

Doamna Otilia Manta declara in acest sens: "In calitate de presedinte al Grupului Roman pentru Invetitii si Consultanta (RGIC) si de membru al Retelei de Dezvolare Nationala din Romania, consider ca trebui sa ne mobilizam toate eforturile in vederea accelerarii procesului de absorbtie a fondurilor destinate fermelor agricole de semi-subzistenta, precum si in dezvoltarea la nivel national a unei strategii, pentru perioada 2010 - 2021, si integrarea acestora in piata comuna."