Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Masini Agricole din Romania (APIMAR), cu sprijinul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si al Grupului Roman pentru Investitii si Consultanta (RGIC) au organizat, in data de de 27 aprilie 2010, Forumul de Afaceri Romania - SUA: "Solutii si perspective pentru agricultura si dezvoltare rurala". Alaturi de prof. univ.dr.ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), in prezidiu s-au mai aflat doamna Otilia Manta, Presedinte/CEO al Grupului Roman pentru Investitii si Consultanta (RGIC), Keith Kirkham, atasat comercial in cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Adrian Radulescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) si Mihai Ivascu, director de marketing la APIMAR. In cadrul evenimentului, gazduit de sala Dacia din incinta CCIR, au fost prezentate modalitati concrete de accesare a fondurilor Uniunii Europene si U.S. Export Import Bank disponibile pentru agricultura si dezvoltare rurala. Organizatorii si-au propus astfel sa vina in sprijinul specialistilor din agricultura cu solutii practice pentru atragerea finantarilor precum si cu raspunsuri prompte la intrebarile adresate invitatilor. 

"In strategia Camerei bucurestene, industria prelucrarii produselor agroalimentare cu un potential exceptional, dar insuficient valorificat reprezinta un domeniu prioritar. Din pacate, Romania este in acest moment dependenta in proportie de 70% de importurile de produse agroalimentare. Imi exprim, insa, convingerea ca aceasta situatie se poate schimba in anii ce vor urma prin eforturile concertate ale noastre, ale mediului de afaceri, dar si ale autoritatilor cu atributii in domeniu", a declarat prof.univ.dr.ing. Sorin Dimitriu, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB), cu prilejul forumului "Solutii si perspective pentru agricultura si dezvoltare rurala".

Despre colaborarea romano-americana in domeniul agriculturii, dna. Otilia Manta, Presedinte/CEOal Grupului Roman pentru Investitii si Consultanta (RGIC) a declarat: "In prezent, impreuna cu ambasada Statelor Unite, dezvoltam o serie de programe precum cel din Dakota de Nord, prin care oferim training fermierilor romani dispusi sa transmita aceasta afacere de la tata la fiu. Este adevarat ca in SUA exista o politica guvernamentala coerenta, insa, structurarea investitiilor in cadrul fermelor, nedivizarea proprietatilor agricole si un mai bun management al celor existente, va putea duce la optimizarea agriculturii romanesti. Programul dezvoltat in acest moment de EximBank in cooperare cu SUA permite fermierilor inscrisi sa aiba acces la surse de finantare pentru cumpararea de utilaje agricole noi sau second hand din America"

Dl. Keith Kirkham, atasat comercial in cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucuresti a tinut sa sublinieze ca: "Suntem interesati ca agricultura romaneasca sa opereze cu o mai mare productivitate si eficienta. In opinia mea, dezvoltarea agriculturii este o cheie importanta in dezvoltarea economica a tarii. Este important sa sprijinim atat eficienta agriculturii, cat si valoarea adaugata prin dezvoltarea industriei agroalimentare". 

Evenimentul a fost primul dintr-o suita de forumuri organizate de Camera bucuresteana, Ambasada Statelor Unite la Bucuresti si Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Masini Agricole din Romania (APIMAR), cu sprijinul Camerei Nationale si al Grupului Roman pentru Investitii si Consultanta (RGIC).