Grupul Roman pentru Investitii si Consultanta IFN (RGIC) SA activeaza pe piata financiara nebancara incepand cu anul 2007, oferind clientilor sai garantii si finantari tip leasing financiar. Una din trasaturile de baza ale politicii companiei este comunicarea cu clientii si partenerii sai plecand de la convingerea ca o relatie de colaborare la standarde profesioniste trebuie sa aiba la baza o comunicare permanenta si sustinuta. 

In acest sens, Departamentul Leasing Financiar si Linii de Finantare din cadrul institutiei a elaborat un Raport despre evolutiile si particularitatile institutiilor financiare nebancare in Romania. Raportul ofera o imagine de ansamblu asupra evolutiei cadrului legislativ national cu privire la institutiile financiare nebancare, modul de organizare si cerintele de prudentialitate specifice, date statistice privind situatia institutiilor in Romania si perspective pentru anul 2010. 

In Raport se arata ca leasingul financiar a ajuns la o pondere de 80% in totalul creditelor acordate de institutiile financiare nebancare. "In ceea ce priveste modul de organizare majoritatea societatilor de leasing, respectiv 95% sunt asociate in Asociatia Societatilor Financiare - ALB, 3% se regasesc in Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASRL), iar 2% din jucatorii de profil sunt neafiliati. Din Raportul asupra stabilitatii financiare 2009 publicat de BNR reiese ca activele nete ale institutiilor financiare nebancare au evoluat de la 3,6% din PIB in anul 2004 la 8,4% din PIB in anul 2008. Institutiile financiare nebancare alaturi de institutiile de credit detin cea mai mare parte din totalul activelor financiare in Romania, conform datelor BNR situatia in anul 2008 fiind urmatoarea: 11,18% institutii financiare nebancare si 82,76% institutii de credit". 

In Raportul "Evolutii si particularitati ale organizarii institutiilor financiare nebancare in Romania" se arata ca in ultima perioada IFN-urile s-au confruntat cu un risc de credit in crestere: "Inrau tatirea conditiilor din sectorul economiei reale, deprecierea monedei nationale si majorarea ratelor dobanzii au condus la deteriorarea portofoliului de credite, acestea migrand inspre categorii de clasificare mai pu tin performante. In cazul leasingului financiar a crescut volumul bunurilor reposedate, cu consecinte grave asupra recuperarii integrale a capitalului [...] La nivelul companiilor de leasing au avut loc majorari importante de capital, s-au revizuit strategiile de business, cu accent pe identificarea elementelor care asigura sustenabilitatea afacerilor, dezvoltandu-se activitatile de colectare debite, remarketing si curatare de p ortofolii neperformante". 

Raportul "Evolutii si particularitati ale organizarii institutiilor financiare nebancare in Romania" poate fi privit atat ca sursa de informare, cat si ca instrument de lucru, fiind astfel util deopotriva c lientilor RGIC IFN, dar si analistilor interesati de specificul acestui segment al pietei financiare.