Comitetul National Roman "Grupul de reflectie ESEN" a organizat in cursul anului 2009 cateva dezbateri preliminare pentru initierea unui proiect deschis, de mare amplitudine: "Enciclopedia economica a Romaniei. Epoca moderna si contemporana". Incepand cu luna iunie a.c. dezbaterile au continuat pe o linie "duala" - pe de-o parte discutarea unor capitole si dimensiuni definitorii ale proiectului, iar pe de alta parte, aprofundarea conturarii conceptiei, tematicii si structurii enciclopediei in ansamblul ei. 

Astfel, luni 29 iunie, ora 10.00, in Marea Sala de Marmura a Casei Academiei Romane a avut loc o noua reuniune a proiectului "Grupul de reflectie ESEN". Programul intalnirii a cuprins, printre altele, o evaluare a ideilor ce s-au desprins din dezbaterile de pana acum, evaluare sustinuta de acad. T. Postolache, urmata de prezentarea acad. Cristian Hera, Presedintele Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu – Sisesti": "Prospectul capitolului Solul Romaniei - temelie a dezvoltarii durabile a agriculturii si economiei nationale".

Profesorul Dan Haulica, membru corespondent al Academiei Romane, a vorbit despre "Dimensiunile culturale ale proiectului Enciclopedia economica a Romaniei" iar prof. Alexandru T. Bogdan, membru corespondent al Academiei Romane a sustinut prezentarea "Despre eco-economie si economia verde in Romania". Expunerea domnului Dan Haulica a continuat cu un studiu de caz: "Elanurile creatiei in pictura si poezie" ilustrat prin filmul "Culorile zborului" inchinat creatiei pictorului Viorel Marginean, realizat in 1983 sub supravegherea regizorului Geo Saizescu si comentat "pe viu" de poetul Nichita Stanescu. 

Publicul prezent, format din academicieni, profesori universitari, specialisti in agricultura, manageri ai unor mari exploatatii agricole, a primit cu foarte mult inters reuniunea "Grupului de reflectie Evaluarea Starii Economiei Nationale", pentru toti cei prezenti fiind extrem de clare importanta si valoarea amplului proiect, "Enciclopedia economica a Romaniei. Epoca moderna si contemporana".

Reprezentantii Grupului Roman pentru Investitii si Consultanta (RGIC) prezenti la reuniune, Doamna Otilia Manta, Presedinte/CEO si Bogdan Guta, Director Marketing si Comunicare, isi manifesta disponibilitatea de a participa la toate reuniunile Grupului de reflectie ESEN, punand un accent deosebit pe discutiile consacrate strategiei de dezvoltrare rurala pentru perioada de 50 - 100 ani.