Institutul Israelian pentru Export & Cooperare Internationala impreuna cu Grupul Roman pentru Investitii si Consultanta (RGIC) si Biroul Comercial al Ambasadei Israel la Bucuresti au organizat, pentru delegatia din Romania, vizitarea Expozitiei Internationale Agritech de la Tel Aviv, in perioada 4 - 9 mai 2009. Delegatia romana a numarat 70 de persoane, 50 inscrise prin programul bilateral romano – israelian si alte 20 inscrise direct la organizatorii expozitiei. 

Din delegatie au facut parte, printre altii, reprezentanti oficiali ai Ministerului Agriculturii, Seful comisiei pentru agricultura din Senatul Romaniei, reprezentanti ai Camerei Deputatiilor, ai corpului didactic al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti", ai Universitatii de Agronomie Bucuresti, oameni de afaceri, fermieri, interesati sa dezvolte relatii de colaborare cu investitori israelieni. Membrii delegatiei romane au avut mai multe intalniri la standurile companiilor din Israel prezente la expozitie, domeniile de inters fiind: serele, sistemele de irigat prin picurare, sisteme de irigat cultura mare, seminte si fermele zootehnice (vaci, curcani si pui).

S-au stabilit astfel o serie de contacte intre fermieri romani si reprezentanti ai firmelor israeliene care isi desfasoara activiatea in aceste sectoare. In acest sens, delegatia romana a participat si la cateva tururi profesionale: pentru ferma de vaci pentru lapte la Kibutz Metzer, pentru sere pentru legume la Kibutz Naan, pentru irigatii la Metzerplast si NaanDanJain, pentru livezi de fructe si citrice la Naan si pentru rezerve de apa la Naan, toate acestea insemnand o excelenta oportunitate de a descoperi la fata locului experienta israeliana in agricultura.

Doamna Otilia Manta, Presedinte/Director General al Grupului Roman pentru Investitii si Consultanta (RGIC) declara in acest sens: "Colaborarea deosebita avuta cu Institutul Israelian pentru Export & Cooperare Internationala si cu Biroul Comercial al Ambasadei Israel la Bucuresti reprezinta cheia relatiilor intre firmele implicate in agricultura romaneasca si firmele israeliene. De asemenea, promovarea pe piata romaneasca a tehnologiilor israeliene in acest moment, cred ca poate aduce beneficii bilaterale de exceptie. Expozitia Agritech a oferit delegatiei romane solutii tehnice, de inalt nivel profesional, ce urmeaza sa fie aplicate in proiectele firmelor din Romania finantate prin fonduri europene fiind, in acelasi timp, si o punte pentru relansarea prezentei firmelor din Israel pe piata comerciala agricola romaneasca".

Institutul Israelian pentru Export & Cooperare Internationala in parteneriat cu Grupul Roman pentru Investitii si Consultanta (RGIC) vor continua si pe viitor seria de astfel de evenimente in domeniul agricol si al dezvoltarii rurale.

Pentru delegatia romana, vizitarea expozitiei Agritech a reprezentat un succes, prin numarul mare si calitatea contactelor realizate, prin nivelul discutiilor purtate si prin schimbul de experienta realizat in urma tururilor profesionale. Acest succes este datorat organizatorilor expozitiei Agritech care, prin profesionalism, promptitudine si amabilitate au reusit sa creeze cadrul ideal pentru discutii si intalniri de afaceri. Apreciem astfel ca fiind excelenta organizarea celei de a 17 - a editii a Expozitiei Internationale Agritech, desfasurata la Tel Aviv in perioada 4 - 9 mai si ne exprimam intentia de a continua si pe viitor colaborarea cu echipa organizatorica a acestui eveniment.