O agricultura durabila, moderna si competitiva, depinde in proportie covarsitoare de gradul de mecanizare, de calitatea si marimea parcului tehnic agricol. Programele de finantare postaderare reprezinta modalitatea principala de sprijinire a procesului de mecanizare a agriculturii nationale.

In acest sens si tinand cont si de recentele pozitii adoptate de institutii si agentii nationale abilitate in domeniul finantarii in agricultura, Grupul Roman pentru Investitii si Consultanta (RGIC) IFN, prin Doamna Otilia Manta, presedinte/CEO considera ca varianta eliminarii proiectelor eligibile, finantate prin FEADR, cu un punctaj de minim 15 puncte nu este una viabila, avand in vedere ca aceiasi beneficiari care au fost respinsi anul acesta, isi vor prezenta proiectele si anul viitor si peste doi ani, proiectele avand acelasi numar de puncte, criteriile de punctaj nefiind bazate pe evaluarea indicatorilor financiari ai investitiei, ci pe criteriile specificate in Ghidul Solicitantului. In acest fel, nu se face altceva decat se perpetueaza o stare de lucruri, fara sa se aduca imbunatatiri.

Grupul Roman pentru Investitii si Consultanta (RGIC) IFN sustine faptul ca daca proiectul este eligibil, ar trebui luat exemplu tarilor care au implementat programe asemanatoare noua, cum ar fi cazul Poloniei, anume sa se permita absorbtia fondurilor alocate pentru anii urmatori, asigurand astfel o coerenta procesului de mecanizare a agriculturii romanesti, agricultura aflata intr-o puternica si permanenta competitie cu sectoarele similare din statele membre ale UE.