243 milioane oameni trăiau în afara țării lor de naștere în 2015, reprezentând 3,3% din populația lumii, o creștere față de  2,7% cât era în 1995.  Schimbarea activității economice la nivel mondial în ce privește țările în curs de dezvoltare (țările cu venituri mici și mijlocii) în ultimele două decenii, nu a dus și la o deplasare paralelă a migrației către aceste țări.  Folosind o nouă clasificare  tridirecțională pentru a explora impactul migrației, acest raport arată că migranții sunt tot mai atrași de țările de destinație tradiționale,  țări cu venituri ridicate.  Între 1995 și 2015, ponderea imigranților în aceste țări a crescut cu 13 puncte procentuale, până la aproape două treimi din totalul mondial.  Mai mult decât atât, avântul economic din țările în curs de dezvoltare a stimulat migrația internațională astfel că mai multe persoane au avut resursele financiare necesare pentru a migra.  Oamenii sunt atrași de aceste destinații nu doar de veniturile mai mari, dar și de niveluri mai ridicate de bunăstare. În ciuda progreselor înregistrate în multe economii în curs de dezvoltare, decalajul veniturilor față de țările cu venituri mari a fost în creștere la fel și diferențele de bunăstare rămân mari. Prezența rețelelor migranților (familie, prieteni și comunitate)  care trăiesc deja în țările de destinație tradiționale, de asemenea, ajută la reducerea costurilor migrației, consolidând astfel concentrația în câteva destinații preferate. Politicile publice influențează, de asemenea, migrația. O gamă largă de politici, dincolo de politicile de migrație, fluxurile și modelele  de migrație influențează în mai multe moduri, de multe ori complexe. Înțelegerea lor este esențială pentru a maximiza beneficiile și de a minimiza costurile migrației, atât pentru țările de origine și de destinație dar și migranților înșiși. În timp ce majoritatea migranților internaționali se deplasează în mod voluntar, unii sunt forțați de conflicte armate sau violență.
Spre deosebire de alți migranți internaționali, cei mai mulți refugiați - 87% - sunt găzduiți în țările în curs de dezvoltare.

(sursa: OECD Multilingual Summaries:  Perspectives on Global Development 2017 International Migration in a Shifting World)

Comentarii:

Mirel adaugat in data de
When classes start, you have a program?
Mirel adaugat in data de 05:10:2016
Cand incep cursurile, aveti un program?

Completati formularul de mai jos: